Sunday, October 23, 2011

život i smrt kao igra

(lutke: lažne i prave; ekstremi)

Kad si mali igraš se sa lutkama. Plišanim, drvenim, gumenim. Igračke pomažu da razviješ empatiju. Imaginaciju. Inovativnost. Danas se u radnjama mogu kupiti plišane kuce koje na svakoj šapi imaju znak: na levoj gornjoj šapi je znak balona koji možeš da pritisneš i onda čuješ lavež, ili dečiji glas koji, između ostalog, kaže: ''connect me to the computer'' ili ''Do you know who I am'', znak sa notama pomoću kog slušaš vesele pesmice tipa ''me and my friend, we do everything together'', znak zzz- koji prognozira vreme za spavanje i možeš da čuješ uspavanke, a pomoću znaka Θ možeš sve to da isključiš.
Ili možeš da kupiš plastičnog robota koji kaže ''I’m a space commander....'' i imaš različitu dugmad koju možeš da pritisneš a on svejedno urla kako zauzima novu teritoriju u univerzumu u ime planete zemlje. Takve su neke od današnjih igračaka.

Ranije smo imali: punjene igračke, lopte, autiće ili mede koje ti daju lažnu informaciju da je medved životinja sa kojom možeš da se igraš, kocke, a potom i igračke koje su imitacija čoveka: devojčice u haljinama, a kasnije se pojavila i barbika.

Kada u google pretraživač ukucaš doll izađe spisak od oko 508,000,000 rezultata. Ako se odlučiš za neki pridev koji ćeš staviti ispred te imenice, tipa real doll, možeš da vidiš da spisak sa rezultatima ostaje prepun nula (na današnji dan ovaj broj iznosi 2,700,000).
Meghan Laslocky, na primer, ima iscrpan članak o pojavi real dolls i njihovim vlasnicima. Ljubitelji lutaka se nazivaju idolatorima (iDollators) koji, između ostalog, vode i razgovore sa svojom fantazijom koristeći real ili love dolls
Matt McMullen je Dr. Frankenstein ove pojave koji kaže da je lutke izmislio i stoga što je potreba za telom zapravo ljudska potreba.
Jedan od najpoznatijih ljubitelja ovih lutaka sigurno je tip pod imenom Davecat, koji ima lutku- devojku Sidore, a o zajedničkom životu i estetici odeće, u koju oblači Sidore, piše i blog.
Takođe, danas postoje klubovi gde idolatori mogu da pokažu svoje lutke ili da pričaju o njihovim potrebama, kao i o tome gde mogu da kupe odeću, koja ulja da koriste itd. Postoji i sigurna kuća za idolatore u kojoj mogu da se upoznaju međusobno i da razgovaraju sa lutkama. Postoji i parada lutaka pod nazivom Hello Dolly gde ljubitelji lutaka mogu da pokažu svoje devojke-lutke. Mnogi smatraju da je druženje sa ovim lutkama blagotvorno za one koji su agresivni i kažu da je ipak bolje ako agresivno lice ispoljava bes prema lutki nego prema pravom čoveku. Kažu da je dobro ako se neko ko ima disfunkcije- parafilije ili ko je pretrpeo požar ili neku drugu nesreću, pa se oseća tako da ne može ili ne bi u javnost, druži sa lutkama a lutke onda postaju sjajna zamena za komunikaciju sa pravim čovekom. Neki su mišljenja da su lutke toliko lepe da ne mogu da se mere sa pravim ženama pa im navođenje drugog razloga nije ni potrebno. Neki kažu da su lutke zapravo sjajne za vizuelnu umetnost jer je lakše snimati fotografije sa lutkama nego sa ljudima. Svaka lutka košta dolar manje od 6.000, osim Wicked RealDolls koje koštaju dolar manje od 7.000. Međutim, danas postoje i muške lutke koje mogu da zamene svakog pravog muškarca. Osim mogućnosti pravljenja ženskog harema sada postoji i opcija pravljenja čitave zajednice sa različitim ulogama. Postoje i silikonske bebe i silikonska deca svakog uzrasta. Pored kupovine celih tela, mogu se kupiti i posebni delovi tela (ponuđač je brend Honeydolls) a u pitanju su glave napravljene po modelu prave ženske glave, koje se koriste i za zadovoljavanje oralnih potreba; unutrašnjost usta može imati ukus meda, kao i neke druge ukuse, a glave se mogu montirati na glave postojećih lutaka ukoliko se, recimo, vlasniku više ne dopada glava lutke ili ako je došlo do pucanja. 

Pored ovih lutaka koje su supstitut za čoveka, postoje i lutke koje su zamena za životinje.
Tako za 50 $ možeš kupiti mačku koja simulira disanje u kompletu sa mačićima (koji ne dišu) ili psa, a po ceni od 30 $ možeš kupiti manje primerke (svi simuliraju disanje).





Neki vole kad igra zahteva još više adrenalina pa se dešava da ljudi drže u kućama ili dvorištima divlje ili egzotične životinje. U Americi tako postoji žena koja drži žirafe ili čovek koji drži 8 aligatora. Neki čuvaju majmune za koje ih vezuju emocije kao prema rođenoj deci, a neki paze na zmije i druge reptile. Pre tri dana je čovek iz Ohaja, iz mesta Zanesville, pre no što se ubio metkom iz puške, pustio na slobodu 56 životinja sa kojima je živeo i igrao se u proteklih 14 godina. Od ovih 56 životinja Zoo je  usvojio 6, a 49 je ubijeno jer se pokazalo da su životinje otporne na uspavljujuća sredstva, a još uvek nije poznato gde se nalazi 1 majmun iako se sumnja da su ga pojele ''velike mačke''. Kako je u Americi za skoro sve izračunata novčana vrednost, tako se već zna da je vrednost svih životinja ukupno 5,413,500 $ (Grand total). Cena jednog bengalskog tigra iznosi 250, 000 $, a čovek iz Ohaja ih je imao 18, pored 17 lavova, 6 crnih medveda, 2 grizlija, 3 kuguara i 2 vuka. Trenutno se pretresaju zakoni o držanju egzotičnih i divljih životinja, ali ima i država gde vlast tvrdi da je sa njihovim zakonima sve ok.

Nakon što je ubijen libijski predsednik, tamošnja nova vlada je ipak odlučila da se, u ime demokratije, poigra sa telom mrtvog predsednika tako da su naredili da telo bude izloženo u hladnjači šoping mola u Misrati. Nije bilo dovoljno što su bukvalni i brutalni mediji prikazali ubijenog krvavog diktatora koji je vučen po zemlji kao krpeni lutak, ubeđeni da više nema gledalaca koji im veruju na reč, i što je dostupan video snimak opraštanja njegovog sina sa ovim svetom. Po svemu sudeći, doneta je odluka da smrt više nije intimna stvar, kao ni uzvišena završnica života.
 
Danas na ulicama možeš videti gomilu lutaka. Od kraja septembra iz nekih dvorišta, a u ime nadolazećeg praznika Halloween, mašu slamnate osmehnute lutke, a najviše ima ne tako osmehnutih veštica, kostura i pauka. Ako si nespreman mogu te iznenaditi kosturske ruke ili noge vidljive iza ograda (ovde na lutke gledaju kao na dekoraciju). Pored prodavnica u kojima možeš kupiti kostime za sebe i svoju porodicu ili prijatelje, možeš naći i kostim za svoje ljubimce, najviše ih ima za pse i mačke. Osim preslikavanja scena i kostima junaka iz holivudskih filmova, ne možeš naići na originalne teme. Ali postoji jedno dvoriše koje se po broju sablazni razlikuje od ostalih: 






0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Premium Wordpress Themes