Tuesday, January 24, 2012

Hari Parč u par reči


Harry Partch (1901-1974) je jedan od najvećih američkih individualističkih kompozitora koji je bio i inovativni teoretičar. Kritikovao je koncertne tradicije, uloge izvođača i kompozitora, kao i ulogu muzike u društvu, odnosno, proširivao je muzičke koncepte. Stvorio je jedan novi vid muzike na Zapadu, promenom konvencionalne muzičke lestvice od 12 tonova u lestvicu od 43 tona između oktave i osnovnog tona. Pošto nije bilo instrumenata koji mogu da proizvedu ovakve mikrotonove, Harry je napravio i dizajnirao više od 25 instrumenata koristeći principe prirodne akustične rezonance (samo intonaciju).  
Bio je i vizionar, ali se pominje da je bio i muzički dramaturg koji je pisao i tekstove i koreografiju za plesne pokrete koji su pratili njegovu muziku; član perkusionističkog umetničkog udruženja u Kući slavnih, izdavač, samouki muzičar, satiričar, skulptor, dirigent, pisac, ikonoklasta, prilagođeni violinista, komičar, skitnica...  
Njegova poruka muzičarima i svim nemuzičarima ovog sveta bila je da postoji mnoštvo izbora koji se mogu napraviti i još mnogo nezavisnih puteva koji se mogu preći. Svoju muziku je smatrao samo jednim mogućim smerom koji zahteva ozbiljnu analizu kao i mnogi drugi.
Smatra se da je teže slušati uobičajene melodije nakon slušanja njegove muzike.
Živeo je svoj san. Potpuno svoj.


Two Studies on Ancient Greek Scales






2 comments:

etotako said...

43 tona ja mislim, ali nisam sigurna.

Vanja Todorović said...

43 i wikipedija kaže.
Podatak u 'Sociologiji umetnosti' je 42. Znači, Viktorija ćao, pozdrav tebi i wikipediji!

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Premium Wordpress Themes