Sunday, September 29, 2013

Street Art interaktivno



Ponekad pomislim da je Street art najčistija forma umetnosti.  Umetnik ne koketira sa mogućim posmatračem/ kupcem i ne prostituiše se zbog cene svoga rada. Najčešće je njegov rad usmeren na važna društvena pitanja i predstavlja odgovor na sivilo kapitalističke politike. Najčešće grafit nema kupca a umetnik ostaje poznat malom broju drugih umetnika tj. umetnik ostaje nepoznat većini posmatrača njegovog rada. Sa druge strane, osim ‘’glasnog’’ iznošenja mišljenja o ovoj ili onoj temi, umetnik oplemenjuje prostor, koji se uglavnom nalazi  ‘’spolja’’, tj. ne u zatvorenim prostorima muzeja i na taj način daje mogućnost besplatnog komuniciranja sa novonastalim delom.


Grafit je uradio australijski umetnik Meek o kom nema puno podataka


Ernest Zacharevic je umetnik koji trenutno živi u George Town, provincija Penang, Malaysia. U okviru festivala George Town Festival, Ernest je oslikao brojne zidove po čitavom gradu. Objekti pored kojih se nalazi zid tako bivaju oživljeni, a sam objekat biva postavljen u središnju tačku komunikacije između prolaznika/ posmatrača i grafita na zidu. Takođe, čitava scena ostaje slobodna za dalju preformulaciju i promenu konteksta, tako da početna priča može biti izmenjena oduzimajem prvobitnog objekta ili dodavanjem sekundarnih.












Drugi umetnik, Charles Leval, poznatiji kao Levalet, je upravo završio rad na novom grafitu u jednom od pariskih naselja. Novi rad je nazvan  "Demineur"  i predstavlja takođe grafit sa kojim je moguće pregovarati, tj. interakcija je ostvariva: u jednom okruženju je moguće stvaranje različitih poruka.














Mnogi Street art umetnici ''izlaze'' iz ilegale i postaju poznati javnosti preko internet medija.

Interesantne radove možete pogledati na sledećim sajtovima (barem one koji su se meni jako dopali): BanksyTasso, 
Mona Caron, Liu Bolin, Kenny Random, MessaNatalia Rak


by Banksy
  

2 comments:

etotako said...

Jedan od mojih omiljenih. Pavel Puhov

http://www.streetartutopia.com/?tag=pavel-puhov

Vanja Todorović said...

Da, znam. Jako dobar.

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Premium Wordpress Themes