Wednesday, January 23, 2013

Beasts of the Southern Wild (2012) & Unchained Django (2012)


Beasts of the Southern Wild (2012)

Devojčica se ne zove Amanda ili Sam, već Hushpuppy (sjajna šestogodišnja Quvenzhané Wallis). Voli životinje, ponekad ih sluša kako dišu, doziva majku u noći, a majka se ne oglašava. Živi sa ocem, kog voli i koji nju voli, a otac je bolestan i često je ljut. Žive u naselju zvanom "Bathtub" u Lujzijani. Ovo može da znači da je ona heroina bajke, ali u Lujzijani ljudi, u stvarnosti, žive u komunama i uče decu kako da prežive, da se oslanjaju na sebe, pri čemu ne očekuju pomoć države.
U tom naselju ima puno lima, starih dasaka, života koji deluje kao čista improvizacija u poređenju sa svetom visoke tehnologije i širokih bulevara. Hushpuppy sa drugom decom ide u školicu gde ih jedna Miss Bathsheba uči kako da prežive, pokazuje im šta je sve jestivo, a Hushpuppy saznaje kakvi su crteži postojali na zidovima pećina koje su naučnici otkrili, a onda i da su životinje na crtežima zapravo turevi  (tur je izumrla vrsta goveda; u filmu liči na divlju svinju).


Jednoga dana dolazi velika oluja.

Jednoga dana turevi stižu do devojčice, a ona shvata da imaju nešto zajedničko.

Misli o tome šta će sve jednoga dana naučnici pronaći kada budu otkrivali njen svet.


***

Vrlo emotivan film sa izuzetnim umetničko- fotografskim kadrovima.

Sa puno poezije po ćoškovima siromaštva.

Sa mislima i slikama koje te zapanje, dirnu

a na kraju ostaneš bez reči.


Ovaj delikatni film je režirao Benh Zeitlin koji je pored Lucy Alibar potpisao scenario.

Dakle, Once there was a Hushpuppy



                                                                   Hvala Tanji na preporuci.



Unchained Django (2012)


Bio jedan Đango (Jamie Foxx), lep, pametan i dobar. U noći ga je sreo dr Šulc (Christoph Waltz), jedan poseban evropljanin, emigrant iz Nemačke, poznavalac nemačkog i engleskog jezika, lovac na ucenjene glave koji je poveo Đanga da mu pomogne da pronađe braću Brittle. Đango je voleo lepu Brunhildu (Kerry Washington) i to je rekao dr Šulcu. Brunhilda je živela neznano gde, znalo se da govori dva jezika. 
Potom Đango i dr Šulc odlaze ka brutalnom i, na prvi pogled, šarmantnom Kelvin Kendiju (Leonardo DiCaprio), koji je vlasnik Kendilenda, mesta u kom se muški robovi bore jedan protiv drugog a ropkinje su prisiljene na prostituciju. Šta se sve dalje dešava, to treba pogledati.

Ovaj film je kompleksan i izuzetan na mnogo nivoa, izrazito je kulturološko- istorijske prirode: prikazuje se istorija crnačkog ropstva, potom razvoj prihvatanja Afroamerikanaca uz konstantno podsećanje na kolektivno sećanje/ osećanje spram rasizma i to sa obe linije: spolja i iznutra. Ono što je drugačije u odnosu na ''holivudski ugao'' je dostojanstveno predstavljanje Afroamerikanca koji uzima sudbinu u svoje ruke, koji je junak Juga a biva pozicioniran u sam centar, prvenstveno stoga što situaciju rešava na američki način. Priča ima bizarne momente, a odnosi između likova su u ovom filmu pomalo čudni, posebno odnos koji ima Kelvin Kendi sa svojim crnim slugom Stivenom (Semjuel L. Džekson). U ovom filmu se prepliće kako potraga za slobodom i nezavisnošću sa hrpom okrutnosti i brutalnosti, tako i dostojanstvenost sa servilnošću, prefinjenost sa sirovošću, psihofizička ograničenja sa odbacivanjem mentalnih okova.

Uz sve ovo, priču prati puno fantastične muzike.




Ovaj stoprocentno izuzetni film je režirao Kventin Tarantino, koji je i napisao scenario.

4 comments:

Đorđe Kalijadis said...

Nadam se da se ne odričeš Djanga?:)

Nisam još uvek odgledao "Zveri južnih divljina", a čuo sam mnogo lepih reči.

Vanja Todorović said...

Mislim da ti treba da pišeš o Đangu. :)Sve sa fanfarama!
(Videla sam da neko jako želi da podeliš svoj doživljaj, a nisam znala za tu želju).

rijecankaudublinu said...

Odgledala sam taj film i odusevila se! Volis ono otkuda potjeces ma kako surovo i tesko bilo. Dirljivo je kako su se ljudi u Bathtub borili za ocuvanje svojih domova i nacina zivota.

Vanja Todorović said...

Sasvim.

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Premium Wordpress Themes